Yhdessä älykästä – Case: Unikie

Loistavat asiat ovat aluksi olleet vain hienoja. Sitä ennen ehkä vain ideoita tai ajatuksia. Unikie auttaa yrityksiä rakentamaan hienoista ideoista loistavia tuotteita ja palveluita. Ja Netox auttaa Unikieta auttamaan. Näistä on pitkälle kantava ja kaikkia hyödyttävä yhteistyö tehty.

Netox ja Unikie aloittivat yhdestä asiasta, joka johti sujuvasti toiseen. Ja lukemattomiin seuraaviin.

Jostain on lähdettävä ja johonkin pitää päätyä

Unikie on jo nimestään lähtien kaikille jotain ehdottoman erikoista. Ketterä on aliarviointia kun siitä puhutaan. Yksi Suomen nopeimmin kasvavista teknologiayrityksistä toimii tulevaisuuden innovaatioiden maailmassa, jossa ketterää nopeampi on edellytys. Unikien palvelut keskittyvät kolmen globaalin trendin – IoT:n, 5G:n ja tekoälyn – risteyskohtaan, jossa Unikie mahdollistaa jatkuvan tietoisuuden ympäristöstä ja siihen perustuvan päätöksenteon ja ohjauksen. Unikien asiakkaita ovat useiden toimialojen johtavat yritykset ja julkisen sektorin organisaatiot ympäri maailmaa. Vuonna 2019 Deloitte nimesi Unikien yhdeksi Suomen nopeimmin kasvavista teknologiayrityksistä. Unikien liikevaihto ylsi vuonna 2021 44 miljoonaan euroon.

Unikie-smart-autonomous-vehicle
Unikie, smart autonomous vehicle

Netoxin ja Unikien intressit kohtasivat jo vuosia sitten. Netoxilla oli kokemusta yhdistetyistä linsessi- ja laitehankinnoista, joilla on tietysti kasvuyrityksille jatkuva tarve.

Timo Rasila, Sales Manager, Netoxilta tiesi heti mistä kenkä puristaa. Kilpailukykyiset hinnat, rahoitusratkaisut ja asiakaslähtöinen lähestyminen. Ei sen kummempaa.

− Netox pystyi tarjoamaan meille hyvinkin kilpailukykyisen paketin laitehankinnoissa. Ja erityisesti ohjelmistolisenssien keskitetty hankinta oli paljon aikaa ja vaivaa pois meiltä, toteaa Perttu Eerola, CFO Unikielta. Unikiella työskentelee jo noin 600 alansa ammattilaista, joten sujuvuus lisenssien ja laitteiden hankinnassa on meille edellytys työn sujuvuuden kannalta, hän jatkaa.

Lisenssit, rauta ja muu infrastruktuuri piti myös sujuvasti toimia keskenään. Jokapäiväinen laitehallinta vaati myös jokapäiväisiä käsiä, eikä pelkästään käsiä, myös tietotaitoa niiden käyttämisestä – paikan päällä. Apuun syöksyi Netoxilta Jiri Isokallio, Support Specialist.

− Olen kuin yksi heistä, aloittaa Isokallio. Olen päässyt loistavasti sisään Unikien yhteisöön ja moninainen IT-ympäristö pitää työn mielenkiintoisena. IT-tuki, laitetestaus, verkkoyhteydet, dokumentaatio, käyttäjäintegraatio ja niin edelleen, listaa Isokallio. Isompia haasteita ilmenee vain näkemyksissä lätkäjoukkueista, hän naurahtaa.

Service Desk -palveluihin kuuluu myös tiketti-järjestelmä, johon Netox pääsee suoraan kytkeytymään ja ottamaan heti haltuun vikatilanteita, ilman erillistä pyyntöä meiltä avaa Sami Taipaleenmäki, IT Manager Unikielta.

Tämä helpotti ei-niin-kriittisten vikojen ja pulmien “ylivuotoa”, jolloin työmme keskeytyisivät ja fokus karkaisi pienempiin asioihin. Voi kuulostaa kummalliselta, että IT-talo hankkii osaamista ulkoa, mutta loppujen lopuksi se on tehokasta ja vapauttaa omia resursseja sinne missä ne ovat optimaalisessa käytössä, kiteyttää Taipaleenmäki.

Yksi asia johtaa toiseen – toinen kolmanteen

Unikie on kasvanut viime vuosina huimaa vauhtia, ja nopea kasvu on tuonut omat haasteensa myös IT infrastruktuurin kehittämiseen. Olemassa-olevan päälle oli pakko rakentaa nopeasti uutta ja siitä syntyi taistelu vanhan ja uuden välillä. Avuksi tarvittiin integraatiota.

Sisäisiin järjestelmiin oli siis päässyt syntymään päällekkäisyyksiä, jotka keskustelleet keskenään. Ja kun kone ei keskustele toisen koneen kanssa ongelmitta, tarvitaan väliin tulkki – ihminen.

Hyvistä kokemuksista syntyi ajatus myös muusta yhteistyöstä. Unikien tarpeet olivat moninaisia. Ja niin oli myös Netoxin osaaminen. Eerola hahmottelee, kuinka osaamista oli runsaasti omasta takaa, asioita piti silti priorisoida. Eikä omat kädet riittäneet joka paikkaan.

− Hyppäsin mukaan projektiin kun aloimme maalailemaan tulevaisuutta Unikien loppukäyttäjien sovittamisesta IT-ympäristöön kokonaisvaltaisesti, kertoo Sari Aura, projektipäällikkö Netoxilta.

 – Haasteita oli saada erilaiset kehitysympäristöt toimimaan keskenään. Azure/Google -integraatio oli ehkä kriittisin komponentti, joka hidasti käyttäjien työtä. Vaativa integraatio tarvitsi ympärilleen erillisen projektin, jotta monimutkaiset ja täsmälliset koeajat voitiin ajaa testiympäristössä, muistelee Aura.

Laatua, innostusta ja mielenkiintoisia haasteita

Yhteistyö on kasvanut luonnollisesti nykyiseen muotoonsa – projekti projektilta – pragmaattisesti. Sitä ei ole ajanut hinta, sijainti tai mukavuus – vaan laatu, innostus ja mielenkiintoiset haasteet. Hyvin tehty työ, on aina palkittu lisätyöllä ja se on palvellut hyvin molempia yrityksiä. Seuraavan projektin lähtöruutu on aina askeleen korkeammalla – jos absoluuttista lähtöruutua on enää olemassakaan.

− Ei se huono ole, kehaisee avoimesti Unikien Perttu Eerola turkulaiseen tapaan, jättäen tulevaisuuden projektit ymmärrettävästi vielä arvailujen varaan.

Lue lisää Unikiesta: unikie.com